Végleges a jövedéki adóemelés október 1-től

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal közzétette az olaj negyedéves átlagárát, amely az új szabályok értelmében befolyásolja az üzemanyagok jövedéki adójának mértékét. Ezek alapján pedig jön az adóemelés, ami azonnali áremelést fog eredményezni a kutakon. 

Rövid közleményben kaptunk tájékoztatást a NAV-tól a jövedéki adóváltozásról, miszerint az ásványolaj adómértékek megállapításához szükséges, Brent napi jegyzési adatok alapján meghatározott átlagár a vizsgált időszakban (július 1. és szeptember 15. között) 46,551 dollár volt hordónként.

Nyakunkba kapjuk Magyarország legfurcsább adóemelését

forrás: NAV

Az új adószabály értelmében így október 1-től jelentős üzemanyagár emelés jön a kutakon. Pontosan mennyivel is? A benzin esetében ez literenként 5, a gázolaj esetében literenként 10 forinttal változik az ár. A tényleges áremelés mértéke viszont ennél is magasabb lesz, hiszen a kutakon bruttó árak vannak. Ennek értelmében a benzin ára ténylegesen 6,35 forinttal emelkedik, míg a gázolaj ára 12,7 forinttal.

A kormány célja a változtatással az adóbevételek stabilitása lehet, vagyis a csökkenő olajárak mellett életbe lépő magasabb jövedéki adó a kieső áfabevételeket pótolná. Az NGM szerint ha ez az adóemelés egész évben fennmaradna, akkor éves szinten plusz 20 milliárd forintos bevételt hozna a kasszára.

A most megállapított és október elsején életbe lépő új adómértékek az idei negyedik negyedévben lesznek érvényesek. A következő negyedévben esedékes adómérték megállapításához szükséges olajárat a NAV december 23-án közli.

4 hozzászólás a(z) “Végleges a jövedéki adóemelés október 1-től” bejegyzéshez

  1. Ennek értelmében a benzin ára ténylegesen 6,35 forinttal emelkedik, míg a benzin ára 12,7 forinttal.
    Most akkor hogy is van ez? 🙂
    Tudom, elírták, kérjük korrigálni.

    1. Mivel a jövedéki adó mértéket még ÁFA is terhel, vagyis a megállapított 5 és 10 forint nettó értéket jelent, így a kutakon ez ÁFÁ-val emelt értékben fog megjelenni. Így lesz az 5 forintból, 6,35 Ft, a 10-ből pedig közel 13 forint.

  2. Szégyen! Ausztriában 40 forinttal olcsóbb üzemanyag még extra adalékokat is tarttalmaz, ami nálunk plusz 20 forint a kutaknál. Miért kell a magyar embernek 60 forinttal drágábban tankolni? Ez nem emeli az alapvető élelmiszerek árát? De! Mit akarnak már megint velünk megetetni? ..és sikerül nekik. Köszönjük.

  3. Nesze neked rezsicsökkentés ürül a kassza kell a pénz. Minden 10 liter gázolaj árával visszafizetjük 1 köbméter GÁZ árát. Adok is meg nem is. Aki vak az nem veszi észre.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.