Változást ígérnek az üzemanyagok adóját tekintve az új adócsomagban.

2016. június 7-én elfogadták az új adócsomagot, melyben változást ígérnek az üzemanyagok adóját tekintve is. Ennek részleteit a lentiekben ismertetjük.

A kőolaj világpiaci ár alakulásának függvényében változik egyes üzemanyagok adómértéke. 2016. szeptember 1-jétől, ha a kőolaj világpiaci ára 50 dollár vagy az alá csökken, akkor a benzin és kerozin jövedéki adómértéke literenként 5 forinttal, a gázolajé pedig literenként 10 forinttal nő. Így a benzin adómértéke literenként 125 forint, a gázolajé pedig 120,35 forint lesz. A két üzemanyagfajta adómértékének közelítését a személygépkocsikban azonos felhasználásuk és környezetterhelési szempontból hasonló tulajdonságuk indokolja.

Azokban az esetekben, ahol a gázolajat főként nem személygépkocsikban használják fel, így a fuvarozók, a mezőgazdasági termelők, az adómérték növekedéssel azonos mértékben növekvő kedvezményt vehetnek igénybe. A kereskedelmi gázolajat használók, azaz a 7,5 tonna össztömeget meghaladó járművel fuvarozók és buszok adó-visszaigénylésének mértéke literenként 7 forintról 17 forintra emelkedik. A mezőgazdasági termelők pedig a felhasznált gázolaj jövedéki adójának 82 százaléka helyett 83,5 százalékát igényelhetik vissza.

Ha azonban a kőolaj világpiaci ára meghaladja az 50 dollár értéket, akkor az adómértékek (benzinnél literenként 120 forint, gázolajnál pedig 110,35 forint) és adókedvezmények mértékei (kereskedelmi gázolajnál literenként 7 forint, mezőgazdasági gázolajnál pedig 82 százalék) a jelenlegi szinten alakulnak.

2 hozzászólás a(z) “Változást ígérnek az üzemanyagok adóját tekintve az új adócsomagban.” bejegyzéshez

 1. Hogy is van ez?
  2016.08.16-án 17 óra 57 perckor tankoltam Kartal Rákóczi u.1. MOL márkajelzésű benzinkútnál 35.380 liter 95-ös benzint.
  Előzetesen megnéztem a “Holtankoljak.hu” weboldalon a benzin árakat, mely szerint a számomra legkedvezőbb ár a kartali benzinkútnál volt 314.90,-Ft.
  Meglepetésemre a kútfejen lévő ár 319.90,-Ft volt.
  A kútkezelő kérdésemre azt a választ adta, hogy nem ő kezeli weboldalt ezért nem foglalt állást a reklamációmra, miszerint a web oldalon sokkal olcsóbban van feltüntetve a benzin ára.
  Szerintem igen tisztességtelen ezzel a trükkel odacsalni az embereket tankolni, akik a helyszínen szembesülnek a drágább árakkal, de ha már ott van akkor úgy is megtankol.
  A mostani ár ami a web oldalon fel van tűntetve 315.90?-Ft.
  És a kútnál vajon hány forint???

  1. Kedves Gyula!
   Köszönjük, hogy megosztotta tapasztalatát a Kartali kút áraival kapcsolatban. Sajnos van néhány töltőállomás, aki elzárkózik attól, hogy árakat közöljön oldalunkon. Ilyen esetben felhasználóinkra hagyatkozunk, és az általuk megadott árinformációra. Ezúton is szíves elnézését kérjük az okozott kellemetlenségekért. Igyekszünk mindent megtenni annak érdekében, hogy hasonló eset ne fordulhasson elő a jövőben.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.