Tíz éve nem drágult ekkorát az olaj

Emelkednek az olajárak hétfőn délelőtt; a befektetők ismét a kínálat miatt aggódnak. A vételi kedvet a pozitív kínai beszerzési menedzser index, valamint az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások kedvező fejleményei is erősítették. Ezzel folytatódik az első negyedévben látott rali, amikor is tíz éve nem látott mértékben emelkedtek az árfolyamok.

Az árakat továbbra is támogatja a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) összehangolt kitermeléscsökkentési lépése, ahogyan az iráni és venezuelai szankciók kínálatcsökkentő hatása is.

Az Egyesült Államok a pénteki hírek szerint fokozza az iráni olajexportra helyezett nyomást, és biztosítani kívánja, hogy a perzsa állam kereskedelmi partnerei tartózkodnak az iráni olaj vásárlásától. Emellett értesülések szerint a kereskedőházakat arra igyekszik rávenni, hogy vágják vissza még inkább a venezuelai üzleteiket, azzal együtt, hogy a szankciók ezt elvileg nem tiltják.

Az év eddigi részében mindez háttérbe szorította a világgazdasági növekedéssel és a kereskedelmi háború elmérgesedésével kapcsolatos félelmeket, így 2019 első negyedévében az olajárak legutóbb tíz éve látott mértékben emelkedtek. 2009 második negyedében mintegy 40 százalékos emelkedés volt tapasztalható, 2019 első negyedében az árfolyamok 30 százalék körüli mértékben emelkedtek.

A további áremelkedés idei esélyei ugyanakkor korlátozottak, nem csak a globális gazdaság kilátásainak bizonytalanságai, de az Egyesült Államok olajtermelésének folytatódó emelkedése miatt is. Ez utóbbi annak ellenére várható, hogy januárban kis mértékben csökkent az ország termelése, illetve hogy az előző héten a tengerentúlon működő kutak száma csaknem egyéves mélypontra csökkent, míg a negyedév során a kutak száma az elmúlt három évben a legnagyobb mértékben csökkent.

https://holtankoljak.hu/uzemanyagar-trendek

Forrás: portfolio.hu

Egy hozzászólás a(z) “Tíz éve nem drágult ekkorát az olaj” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.