Terjeszkedne a MOL

A Világgazdaság értesülései szerint Mol töltőállomásokat vásárolhat Lengyelországban, kihasználva a PKN Orlen-Lotos fúzió következtében versenyjogi szabályok miatt adódó kötelező értékesítési lehetőséget. A Molt érdeklik a lengyel eszközök, azonban az sem kizárt, hogy végül töltőállomáscserére kerül sor a PKN és a potenciális vásárló között.

A lengyel lehetőség

Már korábban is volt róla szó, hogy a lengyel piacon a PKN Orlen ás a Lotos összeolvadna, aminek a következményeként kénytelen lehet az Uniós versenyhatósági szabályok miatt a PKN megválni pár töltőállomásától. Ratatics Péter, a Mol fogyasztói szolgáltatások divíziójának vezetője szerint idén 200 millió dollárt is fordíthat a Mol az üzletág fejlesztésére, és hozzátette, hogy a magyar olajtársaság érdeklődik a lengyel kiskereskedelmi piac iránt.

A PKN tavaly márciusban írt alá szándéknyilatkozatot, hogy felvásárolná a lengyel társát, a Lotost. Versenyjogi aggályok miatt az egyesített kúthálózat legalább harmadától, azaz 700-800 kúttól válhat meg a PKN. Az európai hatóságnak a múlt héten kellett volna döntenie a két lengyel olajtársaság összeolvadásáról, azonban a versenyjogi eljárást meghosszabbították.

Pletser Tamás, az Erste elemzője szerint 1,5-2 millió dollárba kerülhet átlagosan egy töltőállomás, és így a jövőbeli vevő egész Lengyelországra kiterjedő kúthálózattal rendelkezne. A Mol mellett a norvég Statoil és az orosz Lukoil érdeklődhet a lengyel eszközökért, melynek értékesítésére 2020 második felében kerülhet sor.

Daniel Obajtek, a PKN Orlen vezérigazgatója szerint több lehetőség is szóba jöhet a versenyhatóságnak való megfelelés érdekében, így a kutak értékesítése mellett szóba jöhet a töltőállomások konkurensekkel való elcserélésére, akár a Mol kútjaival is.

Hatalmas falat lenne a Molnak

Amennyiben az összes lengyel töltőállomásra bejelentkezne a Mol, az hatalmas portfolió bővülést jelentene a jelenlegi 1919 darabos hálózathoz képest, egész pontosan 40 százalék körülit. Ezzel még a magyar kúthálózatnál is jóval nagyobb mennyiségű töltőállomást szerezne a magyar olajtársaság mely aligha lehet cél, főleg amennyiben a 200 millió dolláros Ratatics Péter által említett keretet is figyelembe vesszük. Az előbb említett összegbe nagyságrendileg 100 lengyel kút férhet.

Illeszkedhet a stratégiába

A Mol dinamikusan szeretné bővíteni fogyasztói szolgáltatások üzletágát, ugyanis ezzel egyre jobban függetlenedni tudna a tradicionális olajipari tevékenységektől, mint a kutatás-termelés, vagy a finomítás. Már jelenleg is a CCS EBITDA 20 százalékát adja a fogyasztói szolgáltatások üzletág, mely az új potenciális akvizíciókkal tovább növelhetné részesedését a Mol eredményéből. A fogyasztói szolgáltatások szegmens még az olaj alapú üzemanyagkorszak leköszöntével is értéket képviselhet, ugyanis folyamatosan nő a nem üzemanyag alapú termékek értékesítése a szegmensen belül, amely jelenleg már elérte a 29 százalékot, másrészt egyre értékesebbé válhatnak az ingatlanok az elektromos autózás terjeszkedésével, ugyanis a tankolási idő jelentősen megnövekedhet.

Az, hogy a Mol ténylegesen megvenne pár lengyel töltőállomást még csupán spekuláció, azonban a fogyasztói szolgáltatások szegmens potenciális új akvizíciója eltörpülne a 2019-es Azeri ACG mező 1570 millió dolláros vételára mellett, vagy a 2019 év végén bejelentett 600 millió dolláros INA finomítói beruházásokhoz viszonyítva is.

Forrás: Portfolio

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.