Tegyük tisztába az üzemanyagok körüli jövedéki adó változást!

Napok óta ellentétes információk keringenek a hírekben az üzemanyagokat érintő jövedéki adóváltozás kapcsán. Tény, hogy egy gyorsan elfogadott törvényről van szó, amit idén a tavaszi parlamenti ülésszakban fogadtak el, melyre vonatkozóan a gyakorlatban történő életbe léptetése nem volt egyértelmű. Nézzük a konkrétumokat:

Szeptember 22-ig teszi közzé honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a kőolaj jövedékiadó-mérték alapjául szolgáló világpiaci árát – jelezte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). Ez az átlagérték figyelembe veszi a július 1-jétől szeptember 15-ig tartó időszak valós Brent-olajárait, valamint a jegyzések értékeit is.

Az NGM közlése szerint a parlament a családok, a háztartások és a vállalkozások érdekét szem előtt tartva döntött úgy, hogy az európai jövedéki adóemelési trendet egyedi módon alkalmazza: csak akkor emeli a jövedéki adót, ha alacsony a kőolaj világpiaci ára.

Az adómértékek a kőolaj világpiaci ára függvényében negyedévente változhatnak: szeptember 22-ig dől el, hogy változik-e a jövedéki adó mértéke október 1-jétől. A következő felülvizsgálati időpont 2016 decemberére esik, a január 1-től érvényes adómértékeket 2016. december 22-ig teszi közzé honlapján a NAV.

Amennyiben a kőolaj világpiaci ára tartósan a hordónkénti 50 dolláros érték felett marad, a jelenlegi adómértékek nem változnak, azonban, ha a kőolaj világpiaci ára legfeljebb 50 dollár, akkor a benzin jövedéki adómértéke 5 forinttal, míg a gázolajé 10 forinttal fog emelkedni. Vagyis a benzin jelenlegi 120 forint jövedéki adótartalma 125 forintra növekszik, míg a gázolajé 110,35 forintról 120,35 forintra. Ne felejtsük, ezek az adótartalmak nettók.

Látva az elmúlt időszak olajár mozgásait, elég komoly esély van a jövedéki adó emelésre, hiszen a Brent ára az 50 dolláros szint körül mozog. Elemzői várakozások szerint sajnos akár hosszabb távon is berendezkedhetünk a magasabb jövedéki adómértékre, hiszen várhatóan 2017 őszéig nem számíthatunk tartós olajár emelkedésre. A Brent 70 dolláros árszintre történő emelkedésére csupán jövő év végén látunk esélyt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.