Olajmezőt találtak Magyarországon

30 éve nem találtak ekkora kiterjedésű kőolajmezőt Magyarországon, mint az elmúlt hónapokban. Elhelyezkedése Szigetvártól délnyugatra, Istvándinál és Kétújfalunál. Az információkat a G7.hu szolgáltatta.

A területen már 2019 februárja óta folyik a kitermelés, Istvándinál már többi mint napi 6000 hordó kőolajat termelnek, és a jövőben az a cél, hogy ezt a mennyiséget 11.000 hordóig fokozzák. Viszonyításként érdemes tudni, hogy a MOL 2018-ban Magyarországon napi 13000 hordó olajat hozott felszínre. Vagyis közel duplájára emelkedhet itthon a hazai kőolaj kitermelés.

A munkát egy amerikai-magyar olajvállalat végzi, aki így a legnagyobb magyarországi olajtermelő lehet. Ez az Aspect Energy, aki 2000 körül felvásárolta a Magyar Horizon Kft.-t, és az utóbbi években a TDE Services Kft.-vel együttműködve kezdett az olajtermelés fejlesztésbe.

Számításaik szerint egyes kutak 60-70 tonna, vagyis 475 hordó olajat tudnak 1 nap termeli, amiből jól látszik, hogy ez 30 kút esetén akár napi 14.200 hordó kitermelést jelent.

A beruházás során a bányajáradékot várhatóan a legmagasabb, 30 százalékos kulccsal kell majd fizetni a nagy termelés miatt, így milliárdos bevételei lesznek ebből a magyar államnak. Az érintett önkormányzatok egy része is komoly bevételekhez jut majd, Kétújfalu, Gyöngyösmellék és Várad egyaránt két és fél-háromszor nagyobb költségvetésből gazdálkodhat idén, mint két éve, jelentős részben a semmiből százmilliós tétellé vált iparűzési adónak köszönhetően.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.