Mélyponton az olajár – Közeleg az újabb összehangolt akció?

 

A múlt heti gyengülést követően újabb háromhavi mélypontra süllyedt hétfőn a nyersolaj árfolyama. Miközben a piac még mindig az amerikai nyersolajkészletek váratlan emelkedését emésztgeti, folyamatosan bővül az újonnan üzembe álló olajfúró kutak száma. Meglepő lenne, ha március végi találkozóján az OPEC nem a kitermelés újabb csökkentéséről döntene.

Egyre inkább úgy tűnik, nem éri el célját az OPEC összehangolt kitermelés csökkentési akciója, amelyről az olajárak megtámasztása érdekében döntött 2016 végén a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete más országokkal összefogva. A jelek szerint ugyanis az olajtársaságok idő előtt és a kelleténél nagyobb mértékben igyekeznek profitálni az olaj árának tavaly kezdődött mérsékelt emelkedéséből.

Az északi-tengeri Brent árfolyama közel 1 százalékkal 50,98 dollárig süllyedt, miután az előző kereskedési napot több mint másfél százalékos gyengüléssel, 51,37 dolláron zárta. A WTI nyersolaj jegyzése hasonló mértékben 48,04 dollárig ereszkedett hétfőn. Mindkét szint 2016. november 30. óta a legalacsonyabbat jelenti.

Az árak napok óta tartó lejtmenete elsősorban azzal függ össze, hogy egyre több és több új olajfúró kutat állítanak munkába az Egyesült Államokban, miközben az USA, a világ legnagyobb olajfogyasztójának nyersolaj készletei rekord szintre emelkedtek. Az olajipari szolgáltató Baker Hughes pénteken közölte, hogy az egyesült államokbeli olajkutak száma nyolcadik egymást követő héten emelkedett, miután a társaságok máris igyekeznek profitálni az olajárak elmúlt hónapokban mutatott talpraállásából. Az Egyesült Államokban üzemelő kutak száma 8-cal 617-re emelkedett a héten, míg egy évvel korábban mindössze 386 kút működött. Az olajkutak száma 2014 októberében érte el a csúcsot, amikor is 1609 állt kitermelésben, hogy aztán 2016 májusára 316-ig essen a számuk; a változás az olaj árának zuhanásával párhuzamosan következett be, a 2014 júniusi 107 dollár fölötti árfolyam 2016 februárjára 26 dollár közelébe süllyedt.

Előzmények

Az árfolyam azt követően kezdett meredek esésbe a múlt héten, hogy az Amerikai Kőolajipari Intézet (API) adatai szerint a megelőző héten 8,21 millió hordóval emelkedtek az amerikai nyersolaj készletek, míg az elemzők ennél jóval alacsonyabb értékre számítottak. Ezzel 528,4 millió hordóra bővült az Egyesül Államok nyersolaj készlete, ami a legmagasabb szint, mióta 1982-ben az első felmérést készítették. Az EIA előrejelzése szerint ráadásul a napi kitermelés a tavalyi 8,9 millió hordóról 2017-ben 9,2 millió hordóra emelkedhet, 2018-ban pedig elérheti a 9,6 millió hordót.

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) és nem OPEC országok tavaly év végén állapodtak meg a termelés összességében napi mintegy 1,8 millió hordós csökkentéséről. 2001 óta ez az első összehangolt termeléscsökkentési kísérlet az OPEC és nem OPEC országoktól, melyek együttesen a globális olajtermelés mintegy 55 százalékát képviselik. Amennyiben a fentebb említett termeléscsökkentés megvalósul, azzal közel 2 százalékkal csökkenhet a globális olajtermelés. Az OPEC ugyanakkor már korábban azt is világossá tette, hogy a kitermelést tovább vághatja, amennyiben júniusig nem mérséklődik a piac olajbősége. Az olaj árfolyama 50 dollár fölött ingadozott, mióta az OPEC és további olajországok az árak megtámogatása érdekében kitermelésük visszafogásáról döntöttek 2017. január 1-i hatállyal.

Nyomás alatt

Az OPEC tehát az eredetileg kitűzöttnél nagyobb mértékben fogná vissza kitermelést, és ennek szükségességéről további országokat is meggyőzne. Ez ugyanakkor nehézségekbe ütközhet, miután az alacsony olajáraknak is van egy olyan hatásuk is, hogy a kitermelés fokozására ösztönzik a termelőket az árbevétel növelése érdekében. Szaúd-Arábia olajminisztere, Kalid Al-Falih korábban azt nyilatkozta, hogy a globális tartalékok a vártnál lassabban apadnak, ezzel gyakorlatilag megnyitva az utat a kitermelés további csökkentése előtt. Az OPEC és a nem OPEC tagországok március 26-i találkozójukon dönthetnek a kitermelés további visszavágásáról.

Mivel a piac még mindig a készletek emelkedését emésztgeti, az olajárak valószínűleg továbbra is nyomás alatt maradnak. A hedge fundok és más befektetők jelentősen csökkentették az amerikai nyersolaj piacán felépített long pozícióikat március első hetében az Amerikai Határidős Árutőzsde Felügyelet (CFTC) adatai szerint.

A piacot mindemellett a héten kiemelten foglalkoztatják a Federal Reserve kamatdöntésével kapcsolatos várakozások is. A döntéshozók által nemrég tett kijelentések alapján a piac 90 százalékos valószínűséget ad annak, hogy az amerikai jegybank szerdán 25 bázisponttal emeli az irányadó rátát. Egy ilyen lépés a dollár erősödésének irányába hathat, ami az alapvetően dollár elszámolású olaj árának emelkedését jelentené az olajimportáló országok számára.

Forrás: Portfolio.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.