Melyik megyeszékhelyen legolcsóbb az üzemanyag?

Kimutatásunkból erre is választ kaphat. Köztudott, hogy eltérések adódhatnak egyes országrészek között, ami a benzin és a gázolaj eladási árát illeti.

Hogyan is alakulnak a számok? A benzin jelenlegi átlagára (2017.február 3-án)  368 Ft/liter. Idén január 20-a óta változatlanok a benzin- és gázolajárak az országban. Legutóbb 2015 decemberében volt arra példa, hogy több mint 2 hétig változatlanok maradtak az üzemanyagárak. A jelenlegi nemzetközi piaci helyzet szerencsére továbbra sem indokolja, hogy jelentős mértékben csökkenjenek vagy emelkedjenek az árak.

A lenti ábrán a 2017 januári átlagárak szerepelnek adott megyeszékhelyen, először a benzin esetében. Jelenleg 5 megyeszékhelyen tudunk átlagáron benzint tankolni, az ország középső, és déli részén. Magyarország keleti felében viszont a benzin ára a kutakon jóval átlagára alatt van. Eger és Debrecen vezeti a sort, ahol akár 8-9 forinttal is kevesebbe kerül a benzin ára az átlagosnál. Budapest szintén az alacsony átlagáras kutak közé került, ne felejtsük el, hogy ebben a régióban található a legtöbb diszkont kút, ami jelentősen befolyásolja itt az átlagárat. Az átlagár feletti megyék pedig szint kivétel nélkül az országhatár mellett vannak (kivétel Tolna-megye), ahol az ár akár 8 forinttal is magasabb lehet, mint az átlag. Nyíregyháza és Békéscsaba esetében a magasabb árakat a magasabb szállítási költségek is indokolják, Zala-megyében viszont kevesebb a diszkont kút, amely jelentősen módosítaná az árat lefelé.

Megyeszékhely árak_benzin2_2017 január

A következő ábra hasonló szisztémával tünteti fel az átlagárakat a megyeszékhelyeken, csak a gázolaj esetében. A gázolaj jelenlegi átlagára 374 Ft/liter (2017.02.03-án). Érdekes módon átlagáron csupán 4 városban tankolhatunk gázolajat, ez Miskolc, Debrecen, Zalaegerszeg és Pécs. A megyeszékhelyek többségén a gázolaj ára átlagár alatt van. Szintén határ menti megyékben van átlagár felett a gázolaj ára, kivétel szintén Szekszárd, ahol elmondhatjuk, hogy a benzin és a gázolaj ára is átlagár feletti. Sajnos Nyíregyháza esetében is mindkét üzemanyag drágább az átlagosnál. Ha pedig a legolcsóbb kutakat keressük, akkor menjünk Egerbe, hiszen itt a benzin és a gázolaj ára is átlagára alatt található, ráadásul itt a legalacsonyabbak az árak. 

Megyeszékhely árak_gázolaj2_2017 január

Szóval érdemes böngészni oldalunkat, hiszen jelentős eltérések vannak a kutak árai között, akár egymással szomszédos megyék esetében is. A jövőben is készülünk hasonló kimutatásokat készíteni az országban található üzemanyagárakról. Érdemes figyelni blogbejegyzéseinket.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.