Mekkora a jövedéki adótartalom Európa országaiban?

Okkal merül fel a kérdés, hiszen mostanra már mindenki biztosan tudja, hogy a hónap elején emelkedett a benzin és a gázolaj jövedéki adótartalma. Sovány vigasz, hogy csak a következő 3 hónapot kell kibírni, hiszen a NAV december 23-ig kell, hogy kihirdesse az utolsó negyedév Brent olajár átlagát, ami ha 50 dollár fölé kerül, akkor van esély arra, hogy januárra a megemelt adót visszacsökkentsék a nettó 5 illetve 10 forinttal (benzin esetén 5, gázolaj esetén 10 forint). Ha nézzük az aktuális olajárakat, akkor van ok a bizakodásra: köszönhetően az OPEC országok enyhülésének, és annak, hogy végre hajlandóak megállapodni alacsonyabb mennyiségek kitermeléséről meghozta a változást, az elmúlt egy hétben az olaj ára az 50 dolláros szint felett mozog, sőt emelkedik folyamatosan. Persze ez csak az extra jövedéki adómérték szempontjából jó hír, hiszen így is drágul a hazai üzemanyag, csak most az olajár emelkedése miatt.

Ha van kedvünk, akkor pedig bogarásszuk a lenti grafikont, melyben a környező országok jövedéki adótartalma kerül összehasonlításra. Nem is olyan rossz a helyzet, ha mondjuk Hollandiával vagy Nagy-Britanniával hasonlítjuk össze Magyarország adatait. Lehetne rosszabb is. 🙂

Ami szembetűnő, hogy a nálunk alkalmazott benzin esetében kivetett jövedéki magasabb, mint a gázolajé. Ezzel ellentétben az Európai országok többségében ez éppen fordítva van.

21680_f127932s

4 hozzászólás a(z) “Mekkora a jövedéki adótartalom Európa országaiban?” bejegyzéshez

  1. Ez mind nagyon szép. de én csak egy dolog miatt regisztráltam, reméltem, hogy megtudom a benzin árakat, de ez nem jött össze, még mindig szeretném megtudni, de ez úgy tűnik reménytelen

    1. A térképes keresőn van lehetőség beállítási a szűrési feltételeket, majd ha ez megvan, akkor a megjelenő kutakat lehet listázni 2 féle nézetben. Küldje el, hogy melyik üzemanyag árára kíváncsi, melyik településen, és elküldjük Önnek.

  2. Most jutottam oda, hogy olvasgassam egy kicsit a blogot is.
    Valahogy nem értettem a következő mondatot, hiszen pont a fordítottja derül ki a táblázatból: “Ami szembetűnő, hogy a nálunk alkalmazott gázolaj esetében kivetett jövedéki magasabb, mint a benziné. Ezzel ellentétben az Európai országok többségében ez éppen fordítva van.”
    Ugyan nem olyan mértékben, de nálunk is a gázolaj jövedéki adója a kisebb nem a benziné.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.