Lesz jövedéki adó csökkentés?

2016. december 23-án kiderül. Ugyanis ekkor teszi közzé a NAV az ásványolaj adómérték megállapításához szükséges Brent napi jegyzési adatok alapján meghatározott átlagárat….

Az október 1-én életbe lépő jövedéki adóemelés után van esély arra, hogy visszacsökkentsék 2017. január elsejétől az adómértéket, ugyanis a Brent olaj hordónkénti ára rögtön októberben emelkedésnek is indult. Miután egy teljes hónapon át 50 dollár fölött volt az ár, a novemberi átlagár csak 47 dollár körül mozgott. Aztán jött a december, és az OPEC sorsdöntő tárgyalásait követően újra jelentősen megugrott az olaj ára, jelenleg is 53 dollár körül mozog. De elég lesz ez ahhoz, hogy az elmúlt 3 hónap átlagára az 50 dolláros szintet elérje?

Brent Olaj ára – elmúlt 3 hónapban

A válaszra kell várnunk néhány napot. Jelenleg az átlag 49,33 dollár, vagyis ha ma állapítanák meg a jövedéki adómértéket, akkor maradna a magasabb adótartalom.

A december 10-ei OPEC találkozó még segíthet a dolgon, ugyanis egyre inkább az látszik, hogy sikerül megállapodniuk az olajkitermelő nagyhatalmaknak abban, hogy csökkentsék az olajkitermelést. Nyilván ezzel hosszabb távon arra kell számítanunk, hogy a hazai üzemanyagárak tartósan a 350 forintos átlag fölött maradnak, viszont az adómértéket tekintve megmaradna az alacsonyabb szint.

Amint publikus a Brent átlagár és megvan a következő negyedéves adómérték, arról írunk blogunkban.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.