Készülnek az olajvállalatok a januári benzinváltozásra

Készülnek a magyar piacon üzemanyagokat forgalmazó társaságok arra, hogy január 1-jétől emelkedik a motorbenzinbe és a dízelbe keverendő, megújuló energiaforrásnak minősülő, biológiai eredetű összetevők kötelező mértéke.

Várhatóan a 98-as benzin visszavezetése a piacra nem fog megtörténni. A Mol új tartályokat épít a százhalombattai finomítójában. A vállalatnál elsődleges, hogy belföldi etanolt szerezzenek be, ám más társaságokhoz hasonlóan külföldi forrást is igénybe vesznek. Az érintett cégek azt hangsúlyozták, hogy nem lesz gond az új típusú üzemanyag ellátásában.

Egy közelmúltbeli kormányrendelet-módosítás értelmében 6,4-ről 8,2 energiaszázalékra emelkedik a benzinbe és a dízelbe keverendő biokomponensek legkisebb összevont mértéke. Ezen belül a hagyományos 95-ös benzinhez kevert bioetanolnak (kukoricából előállított alkoholnak) legalább 6,1 százaléknak kell lennie. Felmerülhet azonban, hogy – mivel a benzinnél csak a 95-ös oktánszámúra vonatkozik az előírás – visszatér a kutakra a 98-as, tekintettel arra, hogy esetleg egyszerűbb lehet az előállítása a finomítókban, mint a bekeverés.

A rendeletmódosítás a magyarországi kukoricatermesztők üzleti érdekeit is szolgálná, hiszen Magyarország már ma is meghatározó kukoricatermesztő a régióban, és a harmadik legjelentősebb bioetanol-előállító a világon. Az üzemek évente 2,4 millió tonna kukoricát vásárolnak fel, ebből más termékek mellett üzemanyag minőségű bioetanolt is előállítanak.

Ideális esetben tehát az intézkedés segít a magyar agráriumnak és bioüzemanyag-iparágnak, valamint némileg javít az energiafüggőségen a kőolajimport csökkentésével.

A legnagyobb szereplő Magyarországon a Mol, amely a százhalombattai finomítójával teljes egészében képes lesz kezelni a változást. Az új üzemanyagok forgalmazásához szükséges biokomponenseket több ellátási csatorna segítségével biztosítja az olajtársaság. A vállalat leszögezte, hogy nem tervezi a 98-as oktánszámú benzin fokozottabb értékesítését pusztán azért, mert azt egyszerűbb előállítani.Az osztrák OMV azt jelezte, hogy a biológiai eredetű összetevők arányának növelése infrastrukturális módosításokat igényel, és a keverési folyamat is változik.

A Lukoil márkanév alatt üzemelő hatvan kutat ellátó, finomítóval nem rendelkező Normbenz Magyarország Kft. arról adott tájékoztatást, hogy az importból származó benzint már az előírt biotartalommal szerzi be, az import gázolajhoz pedig a Dunaföldvár melletti üzemében keveri a biodízelt, amely külföldi forrásokból származik. A cég azt is közölte: nem tervezi visszavezetni a kínálatába a 98-as oktánszámú benzint.

Forrás: baon.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.