A héten bejelentés jön – az üzemanyagok jövedéki adómértékére vonatkozóan

Nagyon gyorsan eltelt egy újabb negyedév, a héten, 2017. szeptember 22-ig jelenti be a NAV, hogy idén október 1-től mekkora jövedéki adómérték terheli itthon a benzin és a gázolaj árát.

Egy tavaly májusi jogszabály módosítást követően változhat negyedévente az üzemanyagok jövedéki adómértéke, attól függően, hogy a Brent típusú olaj átlagára a hordónkénti 50 dollár alatt vagy felett van adott negyedévben. Ha fölötte van, akkor az adó az ólmozatlan benzinnél literenként 120 forint, legfeljebb 50 dolláros árnál 125 forint. A gázolaj esetében 50 dollár feletti árnál 110,35 forint, legfeljebb 50 dolláros árnál pedig 120,35 forint az adó, az ólmozott benzin és a petróleum esetében pedig 124,20, illetve 129,20 forint.

Számításaink szerint nem várható változás a jövedéki adó mértékében, hiszen a jelenlegi átlag Brent ár az adott negyedévben 51,15 dollár.

Az elmúlt három hónapban folyamatosan billegett az átlagár, az Egyesült Államokban tomboló hurrikánok előtt nehezen lehetett volna megmondani, hogy melyik oldalra billen az átlagár, viszont a nem várt viharhelyzet emelést hozott az Európai jegyzési árakban is, ami az 50 dolláros szint fölé emelte az átlagárat. Nyilván ebből a szempontból jó, hogy így alakultak a számok, viszont a másik oldalon ennek köszönhetjük, hogy szeptemberben a benzin és a gázolaj ára is bruttó több mint 10 forinttal emelkedett literenként. Tehát vagy így vagy úgy, de a hazai üzemanyagárak emelkednek.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.