Ha alacsony az olaj ára, emelik a jövedéki adót!

A parlament az idei tavaszi ülésszakán eddig jövedéki adóban nem használt sávos adómértéket vezetett be 2017 januárjától. A törvényt olyan gyorsan elfogadták, hogy a sajtó berkein belül nagyon szárnyra sem tudott kelni. Hogy mit is jelent ez? Ha az olajár 50 dollár alatt van, akkor a benzin literenkénti adója öt, a gázolajé tíz forinttal emelkedik. A határidős jegyzések alapján így januártól jöhet az adóemelés.

Még nem volt példa arra, hogy sávos jövedéki adóterhet vezettek volna be Magyarországon. Tavasszal az előterjesztett javaslat még két verzióban létezett: ha a Brent kőolaj ára 40 vagy 50 dollár alá csökken, akkor jön az adóemelés. Elfogadásra pedig az 50 dolláros olajár szint került. Vagyis most minek is kell drukkolni? Annak, hogy magas legye az olajár? Egy kicsit igen, vagyis emelkedjen 50 dollár fölé, ugyanis akkor marad a jelenlegi adómérték a benzinen és a gázolajon is.

A héten erős emelkedésnek indul az olaj ára, mai napon még 49 dolláron is jegyezték. Viszont a határidős ügyleteket nézve a piaci árazások alapján a Brent – árfolyam egészen 2017 júniusig 50 dollár alatt marad, 2017 júliusi szállítással lehet venni most olajat 50,13 dollárét. Így már most borítékolhatjuk, hogy a jövő év jövedéki adóemeléssel kezdődik, ami a benzin esetében 5, a gázolaj esetében 10 forintos jövedéki adóemelést jelent. A jövedéki adó mértékét az előző negyedév napi átlagárak alapján számolja ki a NAV, így a határidős ügyletekre tekintve a magasabb adótartalom 2017 októberéig fennállhat. A jelenlegi adóteher a benzin esetében 120 forint, a gázolaj esetében ez 110,3 forint.

 

2 hozzászólás a(z) “Ha alacsony az olaj ára, emelik a jövedéki adót!” bejegyzéshez

  1. Adót bezzeg tud emelni a kormányzat mivel a MOL-nak amúgy is monopóliuma van a magyar piacon és egyben társtulajdonos is,bezzeg az elektromos autók vételéhez ,ami környezetvédő lenne ,érdemi támogatást nem nyújt.Egyébként is az autóval kapcsolatos terheket mértéktelen színten tartja.
    Semmilyen problémám nem lénne,ha érdemben lenne béremelés,mert a kormányzat megint csak a vállalkozók zsebébe hagy egy “kevés pénzt”,mert az naivitás,hogy ebből a dolgozónak is jut valami apró.A családtámogatási rendszerrel kitörölhetem a seggemet,mert mind a két gyerekem már felnőttnek számít.

    1. Kedves Zsolt!
      Tény, hogy a bioetanol támogatottsága Magyarországon eltérőbben alakult, mint más országokban. A nálunk megtermelt kukorica mennyisége bőven elégséges ahhoz is, hogy az élelmiszeripari termékek mellett üzemanyag célra is előállításra kerüljön bioetanol. Az elmúlt időszakban talán a CNG üzemanyag támogatottsága került még előtérbe a villany autók mellett, bízzunk benne, hogy teret kapunk az alternatív üzemanyaggal történő autózáshoz.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.