Átlag alatti üzemanyagárak Budapesten

Korábban már készítettünk egy olyan térképet, melyben megmutattuk Magyarország megyéire bontva, hogy mennyibe kerül a benzin és a gázolaj átlagosan. Most Budapestet vettük elő, és néztük meg, hogy adott kerületben mennyiért adják átlagosan az üzemanyagokat. Meglepő eredményre jutottunk.

Az oldalunkra feltöltött árinformációkból dolgoztunk, melyek a 12. hét második felében kerültek feltöltésre. Szerintem kevesen gondolták volna, hogy összességében a Budapesti üzemanyagárak átlag alatt vannak. A benzin átlagára jelenleg 355 forint literenként, a fővárosban 8 kerületben lehet átlagáron tankolni 95-ös benzint, a többi kerületben átlagár alatt vagyunk. A legolcsóbban pedig a XVI. kerületben tankolhatunk most benzint, 346 forintért.

Nincs ez másképp a gázolajjal sem, a jelenlegi átlagárhoz (364 forint/liter) képest a legolcsóbb árak szintén a XVI. kerületben vannak, átlagosan itt 356 forintba kerül a gázolaj literenként. A gázolaj esetében már előfordul, hogy átlagár fölött tankolhatunk, ez mindösszesen 4 északi kerületben fordul elő. 3 belvárosi kerületben átlagáron kapunk gázolajat, a többi kerületben pedig átlagár alatt kapható a diesel.

Mi lehet ennek az oka? Feltételezéseink szerint itt hatással vannak az árakra a diszkont kutak (Auchan, ENVI), ami komoly versenyt is eredményez a fővárosban. Nem beszélve arról, hogy a töltési helyek közelsége alacsony szállítási költséget eredményez, ami ezáltal nem jelenik meg olyan jelentősen a kiskereskedelmi üzemanyagárakban.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.