2020-tól Magyarországon is elérhető lesz a környezetbarát E10-es üzemanyag

Nő a biológiai eredetű összetevők aránya az üzemanyagokban január 1-jétől, az intézkedéssel Magyarország csatlakozik környezetbarát E10-es üzemanyagot használó államokhoz – mondta Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkára hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.

Az államtitkár felidézte, hogy a benzinbe és a dízel üzemanyagba keverendő, megújuló energiaforrásnak minősülő, biológiai eredetű összetevők kötelező, legkisebb összevont mértéke 6,4 százalékról 8,2 százalékra nő. A 95-ös benzin bioetanol-aránya legalább 6,1 százalék lesz.
Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára elmondta, hogy az átállás már decemberben elkezdődik. A töltőállomásokon kicserélik a matricákat, a 95-ös benzint E10-es matrica is jelzi az eddigi E5-ös helyett.
A magasabb bioetanol-tartalomra való váltás több európai uniós országban megtörtént, és a tapasztalatok szerint nem okozott műszaki problémát – hangsúlyozta a főtitkár, hozzátéve, hogy esetleg régi típusú gépkocsiknál lehet szükség a járműre vonatkozó előírások ellenőrzésére.

Csökkenti az energiafüggőséget

Kaderják Péter kiemelte: az E10-es üzemanyag bevezetése csökkenti Magyarország energiafüggőségét. Emelkedik a motorbenzin itthon előállított biokomponens tartalma, ami csökkenti a kőolajimportot, másrészt a gyártási folyamat során keletkező biogázok hasznosításával csökkenthető a földgázbehozatal is.

A bioetanol mintegy 70 százalékos üvegházhatású gázkibocsátás-megtakarítást ér el a fosszilis motorbenzinhez képest – mutatott rá az államtitkár. A bioetanol-gyártásban jelentős az innovációs potenciál, a hazai biofinomítók folyamatosan fejlesztenek.

Az átállás lehetőséget teremt arra, hogy Magyarország éljen a földrajzi adottságaiból adódó versenyelőnnyel, az itthon megtermelt takarmánykukorica alapanyagból, az itthon előállított bioetanollal valósítsa meg a hazai piacon az E10 bevezetését – hangsúlyozta Kaderják Péter. Felhívta a figyelmet arra is, hogy mindez komoly piaci előnyt jelent a hazai agráriumnak, illetve a magyar gazdáknak.

Az ásványolaj szövetség főtitkára jelezte, a benzinkutakon továbbra is elérhetőek lesznek az E5-ös, tehát az alacsonyobb bioüzemanyag részarányú, magasabb oktánszámú prémium motorbenzinek, amelyekre a jogszabály nem vonatkozik.

Az E10-es benzin használatával a járművek fogyasztásában nem lehet majd változást érezni.

Forrás: MTI

3 hozzászólás a(z) “2020-tól Magyarországon is elérhető lesz a környezetbarát E10-es üzemanyag” bejegyzéshez

  1. Nem változik az üzemanyagfogyasztás, na meg a lónak a f*szát…

    Most tankoltam a héten először, teljesen azonos körülmények között kb 2-3 decivel nőtt meg az autó fogyasztása.

    Persze az új üzemanyag ellenben nem olcsóbb, ha már ennyire függetlenüdünk a nemzetközi áraktól…

  2. Jó fogás mivel a 95 E5-öset már kivonták a benzinkutak, tehát rákényszeritik a régi auto tulajokat hogy a Super drágább benzint tankolják.
    Fogalmazzünk úgy hogy köszönjük a benzinkutat üzemeltető cégenek a bujtatott áremelést!

  3. Aha.. a teljesítményemből nagyon visszavett, míg a fogyasztás nőtt 4-6 decivel. Lelomhásodtam. Eleinte a benzinkútra gyanakodtam, de más kutak e10-esével is ugyanezt tapasztaltam.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.